pondelok 1. apríla 2013

Niall/Amanda - Moments


Shut the door

Turn the light off



Blonďatý chlapec za sebou zavřel dveře, zhasl světlo v jeho pokoji a zhluboka se nadechl. Několikrát si do hlavy vtloukal, že musí zůstat silný. Že vše bude v pořádku. Amanda bude v pořádku. Dívka kterou miloval ležela už několikátý den v komatu a doktoři ji nedávali mnoho šancí na probuzení. Chtěl ji požádat o ruku, usadit se s ní, mít blonďaté irské děti a žít si spokojený život, sem tam odehrát s klukama koncert a mít se prostě fajn. Bůh mu nikdy moc nepřál. A pokud se mluvilo o lásce, platilo to dvojnásobně.



I wanna be with you

I wanna feel your love



Amanda byla dívka, na kterou nikdo nikdy nemohl zapomenout. Znali se už od malička a ona byla jeho nejlepší přítelkyně i v tu chvíli, kdy se stali slavnými celebritami a zpěváky. Niall ji nikdy do světla reflektorů moc tahat nechtěl a tak si psali zprávy a volali. Měl ji moc rád a když se vrátil po světovém turné, zjistil že si našla přítele. Žárlil na něj a to jediné mu poukázalo na fakt, že je do ní zamilovaný. Am v to tajně doufala, přála si Niallovu lásku jako nic jiného na světě. Ale když odjel, pochopila, že život jde dál. Dali se spolu dohromady, po pár dnech spolu kráčeli ruku v ruce ulicemi irského města.



I wanna lay beside you

I cannot hide this Even though I try



První slza si našla svou cestu skrz jeho oči ven a skutálela se po tváři až k bradě. Okamžitě ji setřel, nesměl brečet. Stále tu byla naděje, že se všechno změní. Že jednou člověk, kterého miluje bude mít více štěstí než rozumu. Vlastně, ani nevěděl, proč ji nechal odjet s jejím bývalým přítelem domu. Bylo pozdě večer, byli na párty. Slavili Zaynovo narozeniny a on ji nemohl odvést domu. Její ex nikdy nepil a tak se nabídl. Nepřežil to a tak pokud se Amanda neprobere s prozatím věčného spánku, nikdy se nedozví, co bylo chybou. Nechtěl přemýšlet nad tím, že by tu nebyla. Jeho život by pro něj neměl cenu.



Heartbeats harder

Time escapes me



Kdykoliv jen trochu pomyslel na moment, kdy by odešla z tohoto světa, rozbušilo se mu srdce a do krku se mu nahnal takzvaný knedlík a v očích ho pálely slzy. Zvedl se ze země, vzal si mikinu a vydal se do blízkého kostela. Nebyl věřící. Ale kdo jiný by mohl vyslechnout jeho obavy, starosti a prosby lépe než právě Bůh? Poté co vešel dovnitř, rozpačitě se podíval po obrovském kostelním sále. Bylo mu chladno. Sedl si do lavice a koukal se s prázdným výrazem před sebe. Nevěděl co má dělat, nevěděl jak se má modlit. Nevěděl vůbec nic. Po chvíli mu někdo položil ruku na rameno, s trhnutím se otočil a podíval se do očí starého faráře. Niall musel vypadat jako malý, vystrašený klučina, který ztratil rodiče. Alespoň to napodíval jeho výraz v obličeji.

"Stalo se ti něco?" Podíval se na něj starec a Niall slabě zavrtěl hlavou, pak si zkousnul ret a slabě přikývl.

"Moje přítelkyně měla autonehodu, leží v komatu. Je na tom špatně, mám o ní strach." Zašeptal a cítil jak se jeho vyslovené obavy rozlehly sálem. Znělo to ještě strašidelněji, než v jeho hlavě. Sžíralo ho to ještě více než jen uvnitř sebe. Farář se beze slov zvedl a podíval se na Nialla, jediný pohled ho vybídl k tomu, aby se také postavil. Vedl ho do předních řad lavic a poté poklekl. Niall ho následoval, dělal vše jako on. A pak viděl jak přivřel oči a složil ruce jednoduše k sobě a šeptal některá slova, kterým nerozumněl.



Trembling hands touch skin

It makes this harder



Chlapec pečlivě pozoroval starého muže a ten ho pak vybídl k vyslovení jeho obav.

"Právě teď tě vidí a slyší, můžeš k němu promluvit, změnit osud tvé dívky." A poté se sebral a odešel. Niall nevěděl kde začít a tak prostě vysvětloval prázdnému kostelu své starosti. Svou starost o Amandu, vysvětloval mu, že je dobrým člověkem a nesmí si ji vzít k sobě. Téměř se dotýkal svými slovy nebe, cítil neskutečný náboj uvnitř sebe. Po jeho vyčerpávajícím monologu mu poděkoval a odešel. Šel do nemocnice, chtěl ji vidět. Alespoň jak spí.



And the tears stream down my face

If we could only have this life for one more day

If we could only turn back time



Když ji viděl bezvládně ležet na posteli, tak jako před pár hodinami, zaleskly se mu oči. Doktoři ho k ní nechtěli pustit, dokonce se ho ptali, zda nechce píchnout něco na uklidnění. Jako kdyby to něčemu pomohlo. Jako kdyby nějaká látka v jeho těle mohla změnit lásku k ní. Po několika hodinách, poprosil sestřičku, zda by ji jen na chvíli nemohl navštívit. Některé sestřičky z ostatních pater se na něj přišli podívat a promluvit si s ním a vysvětlit mu, že vše bude v pořádku. Nikdy neviděli takto oddaného přítele. Niall si sedl k její posteli na židli, ze všech přístrojů okolo mu bylo těžko. Připomínalo mu to jen a jen ten fakt, že Amanda možná umře. Že je na tom láska jeho života zle.

"Amando?" Zašeptal a chvíli mlčel, pozoroval její obličej. Věřil, že třeba alespoň mrkne. Ne. Ležela tam jako panenka z porcelánu.

"Tak strašně doufám, že to všechno zvládneš, že budeme opět spolu."Zašeptal tiše a chytl ji pevně za ruku.

"Strašně mě mrzí, že jsem se nemohl vymáčknout už dřív. Že jsme spolu takovou chvilku. Pamatuješ si jak jsem ti dupnul na komnaty na pískovišti, když jsme byli malý? A ty jsi mi na oplátku v noci ostříhala vlasy?" Slabě se usmál při vzpomínce na jejich ranné dětství, bylo zvláštní, že si tuhle vzpomínku uchovával celý život. Byla jedna z těch nejsvětlejších. Ale pak ho opět polilo horko, uvědomil si, že vzpomínky jsou nejspíš to jediné co mu může zůstat.

"Nebo jak jsme chtěli tvoji mamce uvařit oběd a shořela půlka kuchyně?" Stále čekal, že mu odpoví.



You know I'll be your life, your voice, your reason to be

My love, my heart is breathing for this Moment, in time I'll find the words to say



Byly to už dva týdny, co Amanda ležela v nemocnici svaté Heleny. Doktoři měli nařízení počkat ještě poslední dva dny a pak ji nadobro odpojit z přístrojů. Její rodina s tím souhlasila, nechtěli ji držet na přístrojích dalších několik týdnů, měsíců. Byla tu možnost, že pri tak tragickém stavu by se nikdy neprobudila. Niall na tom psychicky byl čím dál hůř. Vůbec nejedl, téměř spal na jejím pokoji. Neustále se modlil a prosil Boha o odpoštění, modlil se za ní. Ale očividně ho nikdo neslyšel.



Before you leave me today



Nastal osudový den. Niall poslední noc s ní strávil v jejím nemocničním pokoji a na hlas vzpomínal na jejich minulost, společné zážitky. Občas se slabě zasmál. Přišel si jako blázen, ale alespoň tak mohla strávit Amanda den mezi živými. Pokud mezi nimi ještě vůbec byla. Snažil se nebrečet, snažil se občas usmát a pevně ji držet za ruku. Brzy ráno přišla sestřička zkontrolovat stav jak Amandy, tak Nialla. Kolem oběda stála celá Amandina rodina okolo její postele se smrtelným výrazem. Niall se ji bez přestání držel za ruku a hypnotizoval její tvář. Doufal, doufal, že se na poslední chvíli probudí. A pak prostě přišla ta chvíle, doktor ji odpojil od přístrojů a z mladé dívky pomaličku vyhasínal život. Srdce po pár minutách přestalo tlouct a Niall měl oči zalité slzami. Cítil jak její tělo pomaličku chladne. Zvedl se, slabě ji políbil na rty.

"Miluju tě, vždycky budu. Brzy se uvidíme.." Zašeptal a bez ohlédnutí odešel v rychlosti z pokoje, mířil domu.



Close the door

Throw the key



Chlapec se zavřel u sebe doma, vešel schody do půdy.. V ruce držel provaz. Nemohl bez ní žít. Jeho přátelé pravděpodobně někde slavili cenu, kterou jako kapela vyhráli. Netěšil se z ní. Nikdo neměl šanci zabránit mu v tak zoufalém činu, v tom nejbizarnějším způsobu sebevraždy.



Don't wanna be reminded

Don't wanna be seen

Don't wanna be without you



Vzpomněl si na poslední chvíle, které s ní zažil. Vzpomněl si na jeho nejlepší kamarády. Byl si jistý, že by se mu snažili pomoci. Nebyla možnost, už se rozhodl. Nechtěl, aby o něm nikdo mluvil. Nechtěl číst ty úryvky článků, kde ho budou všichni litovat. Nechtěl se nacházet na této zemi, chtěl být s ní.



My judgement's clouded

Like tonight's sky

Hands are silent

Voice is numb



Stoupl si na židli a provaz s uzlem upevnil ke stropu, několikrát pevně zatáhl, aby se ujistil, že jeho vlastní dům nesabotuje jeho ukončení života. Dýchalo se mu těžce, ruce se mu klepaly. Neviděl nic jinýho, než moment kdy ji obejme a opět ji políbí.



Stoupl si na židli a smyčk si dal okolo krku, slabě ji utáhl tak, aby nepovolila a podíval se pod sebe. Všechny myšlenky mu putovali myslí. Možná trochu pochyboval nad tím, zda to má udělat. Vzpomněl si na svou matku, svou babičku, Zayna, Harryho, Liama i Louise. Na jeho fanynky. Jenže pak měl před očima opět Amandu, a ta ho donutila to udělat. Udělal krok dopředu a nakonec ze židle sestoupil. Ten pocit byl hrozný, ale víc už nevnímal. Byl konec jeho trápení.



Flashing lights in my mind

Going back to the time



Na poslední chvíli se mu před očima zjevily chvilky, které ho doprovázely celý život; X-Factor, první single, první sex, poznání Amandy, pýcha v očích jeho matky, vyprodané koncerty. Zaleskly se mu oči, sotva dýchal.



As I feel myself fall

Make a joke of it all



Jeden jediný krok vše usnadnil, vyhasínal z něj život a on se naposledy několikrát nadechl, slabě se usmál. Uvidí Amandu.



You know I'll be your life, your voice, your reason to be

My love, my heart is breathing for this

Moment, in time I'll find the words to say

Before you leave me today


V kapse zvonil jeho telefon, kluci se dozvěděli o tom, že Amanda byla odpojená z přístrojů a snažili se ho zachytit. Prohledali celý jeho byt a když Zayn slyšel vyzvánění jeho telefonu v nejvyšším patře domu, vyběhl schody a snažil se vyrazit dveře.

"Kluci pojďte mi pomoct!" Zakřičel na ně. Nevěděl proč je najednou půda zamčená, ale napadly ho všechny možnosti, jen žádná hezká ne. Jakmile vyrazili dveře, Zayn byl první co viděl houpající se tělo a jejich nejlepších kamaráda.

"Do prdele, zavolejte záchranku." Sykl Zayn a okamžitě nadzvedl jejich bezvládného kamaráda, Louis mu z hlavy sundal smyčku a Harry se sotva držel dveří. Liam se jediný choval racionálně, volal záchranku a dával mu první pomoc. Cítil slabý tep. Nepřestával a po chvíli se k domu přiřítila sanitka. Harry vše sledoval s vystrašeným výrazem, nikdy by nevěřil, že právě Niall by toho byl schopný. Věděl, že Amandu miloval, ale nikdo z nich si neuvědomoval jakým způsobem. Zayn s Liamem nasedli se záchranáři do sanitky a dívali se na Nialla, ten pootevřel oči ..

"Amando?" .. Zaynovi se zaleskly oči..

"Ne to jsme my brácho, bude to v pořádku, jsme tu pro tebe.. " Niall nevypadal moc nadšeně, ale možná byl krapet šťastný. Milovali ho a zachránili mu život.

1 komentár: